Zelfstandig ondernemers het meest tevreden van alle werkenden

Het CBS heeft onlangs onderzoek gedaan naar de tevredenheid onder alle werkenden in Nederland. Hieruit blijkt dat zelfstandig ondernemers het meest tevreden zijn met het werk dat ze doen. Van de zelfstandig ondernemers mét personeel geeft maar liefst 82,9% aan tevreden of zeer tevreden te zijn met het werk. Van de zelfstandig ondernemers zonder personeel is dit percentage 80,8%. Van werknemers in loondienst zijn de werknemers met een vast contract het meest tevreden: hiervan geeft 77,9% aan tevreden of zeer tevreden te zijn met het werk. Hierna volgen werknemers met een tijdelijk contract met een percentage van 74,1%. De uitzendkrachten sluiten de rij met een tevredenheidspercentage van 65,9%.

Betekent dit dat flexwerk dus standaard leidt tot ontevreden medewerkers? Uit het onderzoek blijkt dit niet helemaal waar te zijn. De reden waarom men voor flexwerk kiest, speelt ook een rol. Zo blijkt dat flexwerkers die geen behoefte aan zekerheid hebben, nieuw zijn bij de huidige werkgever of juist behoefte hebben aan flexibiliteit, eerder tevreden zijn met het werk. Van deze flexwerkers geeft respectievelijk 79,1%, 79% en 77,1% aan tevreden of zeer tevreden te zijn. Alleen flexwerkers waarbij het vinden van een vaste baan niet lukt, halen de gemiddelde score van de groep omlaag: van hen is namelijk 60,3% tevreden of zeer tevreden over de werkzaamheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *