Ziekteverzuim in verhouding hoger bij vrouwen dan bij mannen

Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat er onder vrouwelijke werknemers vaker sprake is van ziekteverzuim dan onder mannelijke werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het CBS en TNO. Ziekteverzuim blijkt in de gehele onderzochte groep in de leeftijd van 15 tot 65 jaar geleidelijk toe te nemen naarmate de werknemers ouder worden. Zo bleek dat in de groep van 15 tot 25 jaar het ziekteverzuim het laagst is, alsmede het verschil tussen vrouwen en mannen. In de groep tussen 25 en 35 jaar is het verzuim onder vrouwen twee maal zo groot dan onder mannen.

Niet geheel verrassend is de bevinding dat ook de duur van het ziekteverzuim toeneemt naarmate werknemers ouder worden. Het CBS onderscheidt drie categorieën in het ziekteverzuim: verzuim van 1 tot 5 werkdagen, verzuim van 5 tot 20 werkdagen en verzuim gelijk of groter dan 20 dagen. Opvallend is dat in de categorieën van 45 tot 55 en 55 tot 65 jaar het juist de mannen zijn die langer dan vijf werkdagen ziek zijn. Dat het ziekteverzuim toeneemt naarmate werknemers ouder worden is al eerder onderzocht door het CBS. Oudere werknemers hebben vaker last van de rug, nek of gewrichten. Ook hart- en vaatziekten komen vaker voor. Jongeren kampen vaker met astma en migraine-aanvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *